O2s

Hur man identifierar jade

Jade smycken är vackra, men det kan ibland vara svårt att känna igen en äkta ädelsten från en falsk. Dessa tips bör avslöja mysteriet om hur man identifierar äkta jade.

Steg 1

Jade kan göras från mer än en mineral. Majoriteten av jade kommer från Burma, även om vissa kan hittas i Guatemala och andra områden i mindre kvantiteter. Och du kanske inte inser det, men jade kan komma från mer än en källa. Jade kan göras från antingen jadeit eller nefrit, två olika mineraler.

Jadeit är ovanligare av de två mineraler, och därmed den dyraste. Det varierar faktiskt mycket i färg också, från vitt till gult och svart till rött. Om du hittar en jämnt färgad och klar (genomskinlig) grön jadeit sten, detta kallas Imperial jade.

Hur man identifierar jade. Jade kan göras från mer än en mineral.
Hur man identifierar jade. Jade kan göras från mer än en mineral.

Jade gjorda nefrit är vanligare. Detta gör det lite billigare också. Nephrite har hittats på alla kontinenter i världen, bland annat Europa Europa. Nephrite är inte lika färgstark som jadeite är, men det finns fortfarande några färgvariationer. Och till skillnad från den vackra Imperial jade produceras från jadeit kan nephrite, i bästa fall, bara producera gråaktig och fläckiga gröna.

Steg 2

Jade är stark. Du lätt kan identifiera jade genom att testa sin styrka. Jade smycken kommer inte gå sönder eller chip lätt. En diamant anses vara en av de hårdaste stenarna, rating på 10 på Mohs skala, jadeit leden runt 7 på Mohs (hårdheten) skala. Det är fortfarande betraktas som en mycket tuff mineral som är ganska break-resistent. Vid en något lägre betyg på Mohs skala (6.5), är nefrit något mjukare och kan därför inte motstå hög polering som jadeit.

Steg 3

Jade har en viss glans till den. Förutom att vara stark, är jade också glänsande. I allmänhet, har jade en medelhög till hög polish. Och när du funderar på att identifiera mer värdefulla bitar av jade, inser att öppna eller ens semi-transparenta bitar av jade är värt mycket mer pengar än någon färg ogenomskinlig jade. Högblank jade är mycket efterfrågade dessa dagar. I grund och botten, desto klarare stenen, desto bättre.

Steg 4

Erkänna värdet i färgen jade. När du är redo att köpa jade, identifiera och välja värdefulla bitar som är mestadels samma färg (uniform). Dessa är högt eftertraktade. Men på senare år, är multicolor bitar av jade allt mer populära. Den bästa färgen jade smycken att köpa är den mest intensiva nyans av grönt du kan hitta. Tänk bara att jade är ofta färgade och juvelerare kan använda värmebehandlingar för att mjuka upp eller intensifiera skuggan av jade. Jade i andra färger förutom grönt är inte så populärt, även om det fortfarande anses värdefullt.

Steg 5

Jade har en viss glans till den. Erkänna värdet i färgen jade.
Jade har en viss glans till den. Erkänna värdet i färgen jade.

Vet vad man ska leta efter. Det finns några andra saker du bör titta efter när man identifierar äkta jade och jämföra den med falska jade. Real jade är mer värdefull när den inte har några sprickor eller synliga skavanker. Eftersom NEFRIT ofta färg intensifieras med värmebehandlingen, kan det ibland vara felaktigt säljs som jadeit. Varning för bedragare också! Vissa juvelerare kommer att försöka övertyga dig om att färgade kvarts och andra stenar är faktiskt jade när de verkligen inte. Det bästa sättet att identifiera en äkta och värdefull jade ädelsten är att veta vad du letar efter och att köpa från en juvelerare eller återförsäljare som du litar på.