O2s

Hur man reser från Oaxaca till Puerto Escondido, med bil

En fantastisk upplevelse uppväger dåliga vägar

Resenärer till staten Oaxaca fråga ofta om enheten från staden Oaxaca till Puerto Escondido, uttryckte oro över längden på enheten, kvalitet motorvägar och den totala lämpligheten av bilkörning kontra flyga eller skjutsa. Denna uppsats talar de tvivel turisterna kan ha när det gäller resan med sin egen eller en hyrbil.

Vi har kört de tre huvudvägarna vid ett antal tillfällen under de senaste åren, vid olika tidpunkter på året.

 • Jag har skrivit på annat håll om motorväg 190 till Huatulco. Den vägen, det enklaste att navigera, tar du åtminstone ett par timmar ur vägen söderut, och är därför inte det bästa alternativet såvida du planerar att besöka Salina Cruz eller Huatulco ändå.
 • Däremot tar motorvägen 175 genom Pochutla, sedan motorväg 200 norr till Oaxaca, tar ca 6 timmar (jag tenderar att köra fort, och sluta omkring 3 gånger under en resa). Det är den mest intressanta vägen och en relativt lätt enhet.
 • Highway 131 är den mest direkta och snabbaste vägen, om än med dess avigsidor.
Hur man reser från oaxaca till puerto escondido, med bil. Kör endast under dagtid.
Hur man reser från oaxaca till puerto escondido, med bil. Kör endast under dagtid.

Jag kommer att ge detaljer om 175 rutten köra till Puerto Escondido och 131 för en återgång till Oaxaca i termer av vad som väntar när det gäller landskap, städer och byar, och egenskaper motorvägen. En förteckning över tider och avstånd mellan vissa städer visas som en bilaga, som ger en snabb-och-lätt översikt över vägbanan villkor för varje segment av resan.

Tänk på att väg 131 bör ta ungefär en timme mindre än 175, och för detta resa vi slutade oftare än vanligt längs 131.

PREMIMINARY RÅD

Sexton år reser dessa sträckor har varit fria från tillbud, beror delvis på följande fyra enkla regler:

 1. Kör endast under dagtid. Medan vägarna är asfalterad och i allmänhet bra, och i själva verket många av broarna är nyligen målade vita, är belysning en fråga. Ännu viktigare, har du en högre risk att möta onykter förare, fotgängare och djur när du kör på natten.
 2. Börja med en full tank. Medan det finns bensinstationer på väg, och skyltar mekanik reklam och bensin längs vägar, kan du spara tid och göra fler stopp längs vägen om du börjar med en full tank. Resan till kusten tar väl mindre än en full tank.
 3. Se till att din bil är upp för resan. Medan detta självklart, se till att du har haft de mekaniska fitness, olja och vatten nivåer bilen kontrolleras innan de lämnar. Working bromsar, däck och styrning är avgörande för att förhandla om delar av motorvägen med berget switchbacks.
 4. Förbered för höjden. Oavsett tid på året, ta en jacka, tröja eller tröja eftersom du kommer att klättra till omkring 9.000 meter på väg 175. Om du tenderar att vara känsliga för åksjuka, ta med anti-illamående medicin.

ROUTE 175

 1. Oaxaca Ocotlan: Tar ca 40 minuter. Frekvensomriktaren startar genom den stadsutbredning som leder dig ut ur staden. Det ger vika för försiktigt rullande kullar med några starka kurvor. Vegetationen är övervägande agave och majs under odling. Du kommer då att passera genom byarna producerar svart keramik (San Bartolo Coyotepec), Alebrijes (San Martin Tilcajete) och textilier bomull (Santo Tomas Jalieza).

  I Ocotlan, känd för sin fredag marknaden, hittar du lera målade figurerna i Aguilar systrar, verkstad knivmakare Angel Aguilar och hyllningar till konstnären Rodolfo Morales ... inklusive hans hem och grund, en väggmålning på de kommunala kontoren, och ett museum med hans och tidigare verk.

 2. Ocotlan till ejutla: Tar ca 25 minuter. Denna enhet har långa, lätt straight-aways, enstaka kurvor och mjuka kullar. Återigen du stöter agave och lite majs, med ett antal hällar i carriso (floden vass som används för att göra tak, tak och staket). Ejutla är känt för sin torsdag marknaden, som säljer skinn. Du kan också enkelt undvika att gå in Ejutla genom att ta välmarkerade bypass.
 3. Ejutla till mihuatlan: Tar ca 35 minuter. Denna vägsträcka har mer uttalade kurvor och kullar, samt lätt att navigera toppar och dalar genom liknande vegetation och några blandade borste. Det är en bra idé att ta din Dramamine eller Gravol ca 15 minuter in i denna del av resan. Det finns ingen specifik bypass, är det inte nödvändigt att gå in i centrum delen av Mihuatlan. Bara fortsätt rakt och motorvägen tar dig ut ur staden.
 4. Mihuatlan till San Jose del Pacifico: Tar ca 50 minuter. Lämnar Mihuatlan ser du ett imponerande bergskedja framför dig, som du snabbt börja klättra. Du kommer att notera temperaturförändring ganska lätt, eftersom du bevittna den dramatiska förändringen i vegetationen. Förutom lövträd inklusive scrub ek, ser du ett överflöd av barrträd, främst tall. De agave förändringar från espadín odlad, till mycket olika och imponerande vilda sorter längs vägkanten. Den Agave växer från berghällar och några nå en enorm storlek, med lager (chiote) skjuter upp från deras kärna, dwarfing många av de omgivande träden.

  Detta segment av resan, och nästa med härkomst till Pochutla, kännetecknas främst av betydande berg switchbacks. Du kommer att se vägkanten matställen, bås med Alebrijes till salu och små hemindustri timmer och producenter ved.

  San Jose Del Pacifico noteras för försäljning av lokalt skördade hallucinogena svampar, särskilt under regnperioden, och därför kommer du att stöta på vägarna verkstäder säljer handgjorda trä svamp samt andra handgjorda produkter. Du kan hyra en stuga om du vill bryta upp resan och tillbringar natten. Ren logi, med privat badrum, börja på cirka 300 pesos. Det finns väl markerade skyltar längs motorvägen. Vissa stugor är mer modern och annonsera satellit-TV och andra faciliteter. Det finns ett fåtal restauranger, livsmedelsbutiker, bagerier, etc. Det är ett avkopplande sätt att spendera ett par timmar, kanske vandring upp grusvägar, där de flesta invånarna tenderar att leva.

 5. San Jose Del Pacifico till pochutla: Från San Jose del Pacifico, kommer du fortsätta att klättra ytterligare ca 10 minuter tills du når El Manzanal, då kommer du börja din härkomst. Denna del av resan tar ungefär en timme och 45 minuter. Attraktionen är nere inledningsvis ganska gradvis, och sedan mer uttalad när du når San Miguel Suchixtepec, en pittoresk by med en imponerande, stor kyrka och hem uppträdda ut längs några kuperade bergsvägar. Du kommer förmodligen att börja upptäcka en annan viktig temperaturändring, beroende på var du befinner dig i förhållande till solen.

  Vid olika delar av sträckan kommer du förbi ett par vattenfall, tre eller fyra mindre bäckar rinner över motorvägen, getter och åsnor, hem byggda av trä, kottar på vägbanan, lysande orangea blommiga ananasväxter, vilda orkidéer, stora vidder av Boston-liknande ormbunkar, och kanske en eller två fläckar av dimma. För flera kilometer du möter en söt doft som liknar lönnsirap. På grund av den branta nedstigningen, kan du även upptäcka lukten av bränt gummi, men oroa dig inte, det är sannolikt en lastbil längre fram ha broms problem.

  Vid ca fyra timmar in i resan kommer du att börja höra tropiska insekter och ljud fågel och uppmanar, och se bananer och sockerrör under odling och försäljning, med kaffe och honung erbjuds också på vägarna står. Om strategin för Pochutla vägbanan kommer sedan gradvis räta ut, med gradvisa kurvor som är mycket lättare att navigera. Tropiska gräs dominerar vägarna landskap. Du vet att du får nära när du stöter flygsand inkräktar på en del av vägbanan och en skylt som anger "Iguana Jakt förbjuden." En kort stund senare ser du skylten som pekar till höger för Puerto Escondido bypass.

 6. Pochutla till Puerto Escondido: Tar ungefär en timme. Highway 175 slutar vid ett "Y", så svänga till höger och du är på väg 200, som följer längs Stilla havet. Men du kommer inte att kunna se havet i ca 40 minuter. Den sista delen av resan är i grunden rak och platt. För den sista halvtimmen eller så ser du mango, papaya och kokos i odling.

ROUTE 131

En fantastisk upplevelse uppväger dåliga vägar. Börja med en full tank.
En fantastisk upplevelse uppväger dåliga vägar. Börja med en full tank.

Bortsett från det faktum att denna väg skulle vara snabbare än 175, och är ca 50 km kortare, det finns andra skillnader att notera, förutom likheter:

 • Medan 175 är främst en stigning, och sedan härkomst består 131 av flera kullar och dalar som måste förhandlas. Ibland kommer du fram i en stad på botten av en dal, och sedan huvudet tillbaka upp efter att ha passerat genom den. Detta kan bidra till berg-och dalbana effekt på magen.
 • Vägen kvalitet är sämre på 131, i synnerhet för ungefär en timme i sättet att San Gabriel Mixtepec och därefter. Du kommer att stöta på potthål, dåliga försök att belägga vägen, etc. Men fram till omkring slutet av 2006 var det mycket värre. Nu finns långa sträckor av färska, nya tjära, och förbättringar fortsätter.
 • Omedelbart efter passering Puerto du börjar en uppstigning, så det finns ingen gradvis avvikelse från det tropiska klimatet.
 • Mycket av vegetationen som finns på 175 är samma längs 131, även om det är mindre definierad, delvis eftersom du inte klättra till samma höjd som på 175. Det finns inga betydande mikro-klimat som manifesterar sig i extrema vegetation och speciellt kommersiellt företag. Vattenfall är riklig och landskap är imponerande, men kanske mindre än på den andra vägen. Det finns mycket mer boskap (huvudsakligen åsnor och mulor) längs sidorna av vägbanan än på väg 175.

 • The Drive:

 1. Puerto Escondido till San Gabriel mixtepec: Tar ungefär en timme. Denna benet omfattar switchbacks och klättra börjar nästan omedelbart. Ta dina rörelse-sjukdom medicin som du lämnar kusten. Såsom föreslagits tidigare, det finns toppar och dalar längs denna del av sträckan. Det lapptäcke av väg reparationer blir uppenbart ganska lätt. Du kommer genast att märka den rikliga antalet vägarna kokos står. En lönn väsen kommer sedan att följa dig på din resa, av och på, för tre eller fyra timmar. Byn San Gabriel Mixtepec är pittoreska, med livsmedelsbutiker, en stor apotek och flera restauranger.
 2. San Gabriel mixtepec till Cerro del Vidrio: Denna del av resan, som tar drygt en timme, resulterar i en netto lutning, men med flera stigningar och nedstigningar av bergspass. Vid km 55 kommer du att passera avfarten till en välkänd kaffeplantage, Nieves Finca Las.

  Strax före ankomsten till Cerro del Vidrio du börjar en gradvis nedstigning, anländer i staden efter ca 10 minuter. Det är där trafiken stängs av för att gå till Juquila (om en 45 minuters avvikelse), känd för utseende av Jungfru av Juquila.

  Cerro del Vidrio utvecklats mycket snabbare när Oaxacans började göra pilgrimsfärder till Juquila. I själva verket längs hela 131 rutten ser du fordon med gladiolus inklämt registreringsskylten tillsammans med en inramad bild av jungfru. Höger vid avfarten du stöter flera leverantörer av frukt, memelitas fyllda med bönor, souvenirer, etc.

 3. Cerro del Vidrio till San Pedro juchatengo: Tar ca 40 minuter. Denna sträcka slutar vid botten av största dalen du stöter och du kommer att köra längs switchbacks de flesta av vägen. Vid ankomsten kommer du att börja se majs odlad, samt några agave. Staden har simning i El Rio de Las Flores, samt en ekologisk bevara.
 4. San pedro juchatengo till sola de Vega: Tar en ca 1 timme och 20 minuter. Du kommer att fortsätta att förhandla starka switchbacks, till en början följa längs floden, och sedan avvika, och slutligen klättra tills du når toppen ("El Mirador"). Här kommer du ind en liten restaurang, rastplats och Mezcal utlopp. Vid det här laget har du märkt tre olika typer av agave odlad på Mezcal produktion.

  Under din nedstigning till Sola de Vega du möter majs och bananträd. Sola de Vega är känd för sin Mezcal och historiskt för sin ockupation av fransmännen under kolonialtiden.

 5. Sola de Vega till Oaxaca: Denna sista delen av resan tar knappt två timmar. Det första är markerad med en stigning som är lätt att navigera, då du kommer hitta fler toppar och dalar, mycket mjukare än under de första timmarna av vägen tillbaka. Vid km 181 ser du cutoff till San Sebastián de Las Grutas, vilket är 13 km av till vänster. Om du följer denna omväg hittar du en rad grottor kan du vandra.

  Genom km 190 vägen kommer räta ut och för resten av resan, en annan 60 mil, kommer det att rulla rakt-aways. De agave fält börjar minska i antal eftersom majs blir den dominerande grödan. Du kommer också att märka hällar av carriso står lite kaktus odlad och vägarna säljer sockerrör. Vid det här laget temperaturen kommer att ha stigit och du kommer att cruising i en typisk Oaxaca dal klimat. Din inställning till staden kommer att präglas av samma stadsutbredning som du passerade när du lämnade.

Jag rekommenderar starkt driver dessa linjer. Överväga att ta en extra dag så att du kan stanna vid några av platserna och byar, vid ett par Mezcal verksamhet eller bara för att få ut ur bilen och ta en promenad. Spendera en natt kommer att hjälpa dig att få en känsla för landsbygdens Oaxaca och lägga omätligt till din semester. San Jose Del Pacífico får min röst eftersom det är till synes lite mer inriktad på ekoturism än de andra städer och byar på vägen, men det finns andra pittoreska, intressanta mellanlandningar där turister normalt inte stanna för natten, vilket kan leda till ännu en mer intressant vistelse.

Snabbreferens

ROUTE 175

Segment Tid (min) Avstånd (km)

Oaxaca Octotlán 40 33
Ocotlan till Ejutla 25 25
Ejutla till Mihuatlán 38 40
Mihuatlán till San Jose del Pacifico 50 36
San Jose Del Pacífico till Pochutla 145 100
Pochutla till Puerto Escondido 55 69

 

ROUTE 131

Segment Tid (min) Avstånd (km)

Puerto Escondido San Gabriel Mixtepec 60 42
San Gabriel Mixtepec till Cerro del Vidrio 70 38
Cerro del Vidrio till San Pedro Juchatengo 40 24
San Pedro Juchatengo till Sola de Vega 80 50
Sola de Vega till Oaxaca 120 93