O2s

Hur man ska värdera diamant färg

Tvärtemot vad många tror, ​​diamanter finns i en rad olika färger, inte bara klart. Och vissa färger, som sällsynt, är mycket mer värdefulla än andra. Dessa tips hjälper dig att utvärdera diamant färg för att bestämma värdet av dessa ädelstenar.

Steg 1

Förstå hur diamanter utvärderas innan en diamant kan ges ett pris eller värde, måste det ses i termer av dess fyra egenskaper -. Tydlighet, skära, karatvikt och färg. Ju högre upp på skalan var och en av dessa egenskaper är, desto värdefullare diamanten. Så när du utvärderar diamant färg, det finns olika grader av färg (eller olika nyanser) som gör diamant mer värdefull (och naturligtvis mindre värdefulla). Ingen diamant är utan färg, även den gemensamma diamant som de flesta anser vara tydlig. I själva verket är dessa hänvisas till som "vita" diamanter, och det är mot dessa diamanter som alla andra nyanser av diamant färg utvärderas.

Hur man ska värdera diamant färg. Förstå hur diamanter utvärderas.
Hur man ska värdera diamant färg. Förstå hur diamanter utvärderas.

Att ge normer för utvärdering av diamant färg kom Gemological Institute of European (GIA), en ökning med en standard diamant färg riktlinje med färg stenar. Så varje diamant färg utvärderas eller jämförs med en förvald uppsättning färgade ädelstenar (kallas kontroll stenar). Genom att göra detta kan man utvärdera diamant färg konsekvent.

Steg 2

Diamanten måste vara lös. För att kunna utvärdera diamant färg, kan det inte ställas in i metall. Detta beror på att metall kommer att påverka färgen på en diamant. Diamanten bör placeras upp och ned (punkt upp) och betraktas genom en guldsmedsaffär verktyg som kallas en "lupp". Detta är i grunden en liten förstoringsglas som tillåter gemologists att se egenskaperna hos en diamant tydligare. Självklart måste diamanten hållas löst i juvelerare hand när han använder lupp för att titta på dess färg.

Steg 3

Bestäm bokstaven betyget diamant. Gemologists använder ett system brev betygssystem att märka eller utvärdera färgen på en diamant. Börjar med D och arbetar till Z hänvisar varje bokstav till en något annorlunda nyans eller färg. Diamanter som är märkta som D är ganska ovanliga, är helt färglös. Eftersom bokstäverna framsteg genom alfabetet, ökar också den djupare färgnyans finns i en diamant. Här är en grundläggande lista över bokstäverna färgetiketter för diamanter:

  • DEF: färglös
  • GHIJ: nästan färglös
  • KLM: något tonade, ofta gul
  • NOPQR: något tonat, ofta gul, uppenbarligen för blotta ögat
  • STUVWXYZ: tonat, vanligen gul (men kunde vara brun), uppenbart för blotta ögat

Steg 4

Diamanten måste vara lös. Bestäm bokstaven betyget diamant.
Diamanten måste vara lös. Bestäm bokstaven betyget diamant.

Andra saker att tänka på. Gemologists inte bara använda en lupp för att utvärdera färgen på en diamant. De kommer också att titta på fluorescens av en diamant, eller det belopp som diamantens färg varierar när de placeras under ultraviolett strålning (eller UV-ljus). Eftersom detta är en vanlig typ av ljus hittades från solens strålar och även i många belysning, är det vanligt att överväga i vilken utsträckning en diamant har denna egenskap, tillsammans med sin färg.


Generellt gäller att om du letar efter en vacker ädelsten, anser fluorescens stenen något, men också titta på bokstaven gradering av diamant. Varje diamant som har utvärderats med färg från D - J är en önskvärd en att ha, och en gemologist ska kunna hjälpa dig att välja en sådan diamant som passar din smak och din budget.